Kuvien valinta verkkosivuille

Ilmaisia kuvapankkeja ja vinkkejä kuvien valintaan verkkosivuille

9.6.2021
Kuvien valinta verkkosivuille

Kuvien valinta verkkosivuille on usein hankalaa. Hyvät ja laadukkaat kuvat ovat tärkeä osa nettisivujen ensivaikutelmaa ja edustavuutta. Visuaaliset elementit ovat usein ensimmäinen asia, johon kävijä kiinnittää verkkosivuilla huomion. Hyvällä ensivaikutelmalla on merkitystä!

Sopivien kuvien valinta verkkosivuille ei ole helppoa. Valtavasta määrästä sisältöä on monesti vaikea löytää itselleen sopivaa ja tarpeeksi erottuvaa materiaalia.

Alle on koostettu vinkkejä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee verkkosivuille kuvia. Bongaa listauksista myös parhaat ilmaiset ja maksulliset kuvapankit.

Millainen on hyvä kuva?

Hyvä kuva on pitkälti makuasia, mutta hyviä kuvia yhdistää myös tietyt asiat. Hyvä kuva on teknisesti laadukas. Hyvä kuva on selkeä, valotus on oikea ja kuvan asettelu on kohdallaan jne.

Yhtenäinen ilme on tärkeä

Löydät kuvapankeista mielettömät määrät kauniita kuvia. Valitse kuvat niin, että yhtenäinen ilme säilyy. Mieti yrityksesi brändi-ilmettä ja värimaailmaa - jatkavatko kuvat samaa viestiä? Kannattaa huolehtia, että ilme on tunnistettava ja samanhenkinen kautta linjan niin sosiaalisessa mediassa kuin muissakin visuaalisissa materiaaleissa.

Kuvissa aitous on tärkeää

Aidot, laadukkaat kuvat luovat luotettavimman vaikutelman ja vaikuttavat tunnetasolla. Usein ihmiset ja eläimet kuvissa luovat vahvaa tunnetta.

Yrityksen omat kuvat

Yrityksen omat kuvat ovat aina yksityiskohtaisempia ja persoonallisempia. Kun käyttää yrityksen omia valokuvia, voi olla varma, etteivät muut käytä samaa kuvaa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että hyvä kuvapankkikuva on lähes aina parempi kuin huono itse otettu kuva.

Yhdistele harkiten kuvapankkikuvia ja yrityksen omia kuvia

Mikäli yhdistelet yrityksen omia ja kuvapankkien kuvia, niin uhkakuvana on sekava kokonaisuus. Yhdiste harkiten kuvapankkikuvia ja yrityksen omia kuvia, että yhtenäisyys säilyy.

Vilkuile millaisia kuvia kilpailijasi käyttävät

Vilkuile millaisia kuvia kilpailijasi käyttävät. Tämä on tärkeää, että ette päädy vahingossa käyttämään samoja kuvapankkikuvia, jos toimialasi kuvia on käytettävissä rajallisesti.

Mistä löytää hyviä kuvia verkkosivuille?

Kuvapankkeja on moneen lähtöön. Osa kuvapankeista on ilmaisia ja osa maksullisia. Tässä hyviä vinkkejä sekä ilmaisista että maksullisista kuvapankeista.

Ilmaisia kuvapankkeja

  • Pexels – Laadukas ja moni­puo­linen kuva­pankki sekä yksi­tyi­seen että kau­pal­li­seen käyttöön. Kuvat ovat vapaasti muo­kat­ta­vissa, eikä teki­jä­noi­keuksia tarvitse mainita.
  • Unsplash – Laa­duk­kaita, erot­tuvia otoksia, joita voi käyttää vapaasti kau­pal­li­sissa yhteyksissä.
  • Stocksnap.io – Laaja ja moni­puo­linen vali­koima käyt­tö­oi­keus­va­paita, ilmaisia kuvia.
  • Pixabay – Kuvat ovat vapaassa käytössä myös kau­pal­li­siin tarkoituksiin.
  • Picjumbo – Laaja vali­koima eri aiheisia kuvia, joiden etsin­nässä auttavat moni­puo­liset hakutoiminnot.
  • Raw Pixel – Laaja vali­koima kuvia kau­pal­li­seen käyttöön.
  • ISO Republic – Laaja vali­koima niin perin­teisiä kuva­pank­kio­toksia kuin unii­kim­piakin kuvia.
  • Kuviasuomesta.fi – Koti­maisia, käyt­tö­oi­keus­va­paita mai­se­ma­kuvia, suppea valikoima.

Maksullisia kuvapankkeja

Kuvien tekijänoikeudet ja niiden merkitseminen

Kaikkea julkaistavaa materiaalia, myös kuvia, koskettavat säädökset siitä, miten ja missä yhteydessä niitä saa käyttää ja miten tekijänoikeudet tulee merkitä. Joidenkin kuvien käyttö on kielletty kaupallisissa yhteyksissä, joissain tekijänoikeuksia ei tarvitse merkitä, jotkut kuvat taas vaativat kuvaajan merkitsemisen kuvan yhteyteen. Ole näissä tarkkana, ettet joudu vastaamaan kuvien käyttöoikeuksien omistajalle myöhemmin.

Kuvien optimointi verkkosivuille

Kuvien optimoinnissa suosittelemme käyttämään Adobe Photoshopia tai vastaavaa kuvankäsittelyohjelmaa kuvan koon määrittämiseen. Kun olet määrittänyt kuvan koon, käytä TinyJPG - tai Compressor.io -palvelua kuvan pakkaamiseen. Verkkosivuille laitettavan kuvan tiedostokoon suositus on 100-150 kilotavua, että verkkosivujen latausnopeus ei kärsi.

Kuvien optimoinnissa on monia muitakin tärkeitä osa-alueita kuin vain kuvan koko.

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä  blogin kirjoittajaan!

Jenna Leino

Tutustu myös muihin blogeihimme

Laita meille viestiä!

Tarvitsetko apua mainonnassa ja markkinoinnissa? Haluatko tehdä markkinointia, joka toimii? Kerro tarkemmin, missä tarvitset apua tai jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.

Anna Oddyn auttaa!

Lue mielenkiintoisia blogipostauksiamme
Tutustu palveluihimme
Tutustu asiakkaisiimme