TikTok – mistä siinä on kyse?

Mistä TikTokin trendikkyys ja koukuttavuus johtuu?

TikTok pähkinänkuoressa

TikTok on videomuotoinen sosiaalinen media, jonka sisältö koostuu lyhyistä pystysuuntaisista videoista. TikTokin sisältö on jokaiselle käyttäjälle erilaista ja sisältö muodostuu sen mukaan millaista sisältöä TikTokista kuluttaa. TikTok oppii katsojan käyttäytymisen mukaan näyttämään samantyylistä sisältöä, kuin minkä parissa käyttäjä viettää aikaa ja mitä videoita hän jää katsomaan. Samoin jos käyttäjä vain nopeasti pyyhkäisee tietyntyyppisten sisältöjen ohi, TikTok näyttää niitä jatkossa vähemmän.

Ensimmäistä kertaa TikTokia käyttävälle media voi vaikuttaa sekasotkulta, sillä TikTok koostuu ajan myötä kehittyneistä trendeistä. Kunhan hommaan pääsee sisälle ja ymmärtää videoiden tyylin ja struktuurin, videoissa on enemmän järkeä. TikTok on todella suosittu ja se onkin yksi vuoden 2022 kovimmassa nousussa olevista somekanavista.

TikTok on äänillä vaikuttava media

TikTok eroaa muista somekanavista siinä, että julkaisuissa äänellä on yhtä suuri merkitys kuin videolla. Esimerkiksi Instagramissa useita videoita pystyy katsomaan äänettömästi, ilman että sisältö kärsii, ja usein julkaisun tekijä kehoittaa joko ikonilla tai tekstillä, milloin kannattaa laittaa äänet päälle. TikTokissa taas usein pääpointti menee ohi jos äänet eivät ole päällä. Iso osa videoista sisältää trendaavan ääniraidan, jonka mukaisesti video toteutetaan. Sisältö on usein lipsyncciä, tanssia tai muuten äänen kanssa synkkaavaa sisältöä.

TikTok on huumoria ja punchlineja

Videoiden tärkein pointti on käyttää ääniraitoja. Esimerkiksi huumorivideot perustuvat siihen, että henkilöt esittävät tai näyttelevät omalla tavallaan saman ääniklipin. Hyvä video koostuu trendaavasta ääniraidasta, sopivan lyhyestä kestosta ja vitsin huipentumasta. Samasta ääniraidasta on satoja eri versioita eri ihmisten tekeminä ja jokainen antaa vitsille oman panostuksensa omalla esiintymisellään. Jokainen voi siis helposti tehdä hauskoja videoita itse, kun vitsit ovat jo valmiiksi olemassa. Moneen muuhun kanavaan verrattuna tämä voi vaikuttaa erikoiselta ja plagioimiselta, mutta TikTokissa tämä asetelma on tarkoituksella päälaellaan ja trendeihin on nimenomaan tarkoituskin osallistua kopioimalla niitä.

TikTok on muutakin kuin tanssia

TikTok alkoi tanssi- ja lipsync-videoalustana ja se tunnettiin alunperin nimellä Musical.ly. Se yhdistyi TikTokkiin vuonna 2018. Tanssivideot ovat silti yhä iso osa TikTokin sisältöä. Ennen nuoremman käyttäjäkunnan sijaan tanssivideoita tekevät nykyään kaikenikäiset.

Transitiot ovat TikTokin ydintä

Leikkaukset ovat iso osa videoiden viehätystä ja taitavat editoijat nousevatkin TikTokissa hyvin esiin. Esimerkiksi yleisiä ovat videot, jossa meikkaus esitetään pyyhkäisyllä kasvojen yli, jolloin käsiliikkeen jälkeen kasvoille on ilmestynyt lisää meikkiä. Tai sormia napsauttamalla on tapahtunut jokin muutos, kuten esimerkiksi tavalliset vaatteet vaihtuvat juhlalookkiin. Käyttäjät keksivät jatkuvasti uusia erilaisia vaihtumia, jotka sitten lähtevät leviämään muidenkin videoissa. Transitioiden tarkoitus on nopeuttaa videon kulkua, hauskuuttaa tai sitten ihan vain saada aikaiseksi wow-efekti katsojassa sulavuudellaan. Erityisen smootheja transitioita kommentoidaan ja ihastellaan.

Trendit ovat tapa osallistua

TikTok on siten helppo alusta lähteä tuottamaan sisältöä, sillä ideoita ei tarvitse keksiä itse vaan koko alustan idea on ideoiden kierrättäminen. Muihin alustoihin verrattuna TikTok antaa paljon anteeksi, sillä aivan samanlaisen videon tekeminen kuin muillakin, on ihan ok. Ja se jopa tulkitaan trendien aallonharjalla olemiseksi. Vaikka TikTokissa on paljon huippulaadukasta sisältöä tuottavia somettajia, saattavat silti usein kotikutoisen oloiset videot nousta viraaliksi. Huumori onkin tärkeintä, sillä punch line, käänne tai muu videon myötä rakentuva kliimaksi on se, mitä videolta odotetaan ja saa ihmiset koukuttumaan.

Mikä tekee TikTokista niin suositun?

Huumorin ja helppouden lisäksi videoiden lyhyys on ainakin yksi osatekijä. Käyttäjä ajattelee, että sitä ei tarvitse paljoa aikaa käyttää sovelluksen parissa, eli “katson vain pari videota” toimii – vaikkakin loppujen lopuksi aikaa äppin parissa saattaakin hurahtaa tunteja. TikTok on myös sopiva sekoitus saman toistoa ja uusia juttuja. Katsoja ei välttämättä jaksaisi katsoa uusia vitsejä ja ideoita loputtomiin keskittymiskyvyn herpaantuessa, mutta kun mukana on muutamia tuttuja vitsejä pienellä uudella twistillä, se antaa mukavaa taukoa aivoille tykityksen seassa. Sisällöntuottajalle TikTok on näppärä, sillä sovelluksessa on helppoa etsiä erilaisia ääniä ja lisätä niitä omiin videoihin. TikTokissa vauhti ja vitsikkyys on tärkempää kuin loppuun asti sliipattu sisältö.

Miten yritys voi hyödyntää TikTokia?

Yritys voi tuottaa TikTokiin joko orgaanista sisältöä tai mainoksia. Maksetussa mainonnassa yritysten kannattaa tehdä alustaan oma mainoksensa, sama mainos kuin muualla ei useinkaan toimi. Parhaimmat orgaaniset tulokset saadaan huumorilla ja sisällöissä kannattaa hyödyntää trendejä. Huumorin on kuitenkin sovittava yrityksen tai tuotteiden imagoon, keinotekoiselta vaikuttava sisältö karkottaa katsojat. Käyttäjien osallistaminen on kuitenkin mitä kannattaa miettiä. Haasteet, osallistaminen ja aitous vetoaa erityisesti nuoriin. TikTokissa on kuitenkin nykyään myös paljon iäkkäämpiäkin käyttäjiä, joita voi tavoitella rauhallisemmilla sisällöillä. Niissäkin kuitenkin videoiden lyhyys ja napakkuus kannattaa pitää mielessä.

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä artikkelin kirjoittaneeseen ammattilaiseen.

Anna-Maria Hokkanen

Tutustu myös blogipostauksiimme aiheesta

B2B sisällöntuotanto

Vinkit B2B-yrityksen sosiaalisen median sisällöntuotantoon

B2B-yrityksille sosiaalisen median sisällöntuotanto voi olla erinomainen tapa tavoittaa potentiaalisia asiakkaita, lisätä näkyvyyttä ja rakentaa asiantuntijastatusta. Tässä blogissa on listattu teemoja, joista B2B-yrityksen tyypillisesti kannattaa tehdä somepostauksia.

Infografiikka kommunikoi monimutkaiset asiat visuaalisesti

Infografiikan tärkein tavoite on selkeys, ja sen tehtävänä on selkeyttää monimutkaista viestiä. Infografiikan avulla teet datasta ymmärrettävää.

Tehokkaampaa mainontaa bannerien A/B-testauksella

Paranna bannerimainonnan tehokkuutta A/B-testauksen avulla. Ajamalla useampaa eri mainosaineistoa samaan aikaan näet helposti erot niiden tuloksissa ja voit tehdä oikeita johtopäätöksiä tulevia aineistoja ajatellen.

Ammattilainen avuksi sisällöntuotantoon – 5 tapaa, joilla hyödyt ulkoisen sisällöntuottajan tuesta

Ulkoinen sisällöntuottaja suunnittelee ja toteuttaa sisältöjä, joiden avulla tulet löydetyksi verkosta ja tarjoat kiinnostavaa ja informatiivista tietoa tuotteistasi tai palveluistasi.

Mitä Oddyn ja asiakkaan välisessä tutustumispalaverissa tapahtuu?

Maksuttomassa tutustumispalaverissa asiantuntijamme kartoittavat digimarkkinoinnin toiveitasi ja tarpeitasi, jotta voimme palvella sinua parhaalla mahdollisella tavalla.

Miksi verkkosivuston analytiikkaa tarvitaan?

Opi ymmärtämään, mitä yrityksesi verkkosivuston analytiikan määrittely tarkoittaa käytännössä ja miksi analytiikkaa ylipäätään tarvitaan.

Ota yhteyttä

Etsitkö huoletonta ja kokonaisvaltaista ratkaisua yrityksesi markkinointiin? Oddyn markkinointipäällikköpalvelu auttaa. Lue lisää!
Tilaa Oddy Digitalin uutiskirje

Tilaa tosi Oddy uutiskirje!

Tilaa noin kerran kuussa ilmestyvä uutiskirjeemme, niin pysyt ajan tasalla digitaalisen markkinoinnin trendeistä.