Mitä on mainosten ohjelmallinen ostaminen?

MAINOSTEN OHJELMALLINEN OSTAMINEN (RTB = REAL-TIME-BIDDING) ON TEHOKAS DIGIMAINONNAN MUOTO

Ohjelmallisesta ostamisesta puhutaan paljon, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Tämä opas avaa ohjelmallisen ostamisen salat ja auttaa pääsemään alkuun.

Mitä mainosten ohjelmallinen ostaminen tarkoittaa?

Mainosten ohjelmallinen ostaminen tarkoittaa mainostilan automatisoitua hankkimista digitaalisessa mediassa, kuten verkkosivuilla tai sovelluksissa.

Prosessi tapahtuu tietokoneavusteisesti ja yleensä reaaliaikaisessa huutokaupassa (RTB, Real-Time-Bidding), jossa mainostajat kilpailevat mainostilasta omilla tarjouksillaan.

Ohjelmallinen mainonnan osto eroaa perinteisestä mainonnan ostamisesta, jossa mainostilat neuvotellaan suoraan mediayhtiöiden kanssa. Ohjelmallisen mainonnan ostamisessa suoraa kontaktia ostajan ja myyjän välillä ei ole.

Mainostajat käyttävät erilaisia ohjelmallisia työkaluja ja alustoja tehdäkseen päätöksiä siitä, mille yleisölle mainoksia näytetään ja minkä hintaisia mainostiloja he tarjoavat. Tämä tapahtuu reaaliaikaisesti ja mahdollistaa kohdennetumman mainonnan ja paremman tehokkuuden. Ostaja puolestaan päättää, kuinka haluaa kohdentaa mainoksensa ja millaisella budjetilla toimitaan.

Mainosten ohjelmallinen ostaminen perustuu yleensä käyttäjätietoihin ja algoritmeihin, jotka auttavat määrittämään, kenen näyttöön mainos tulee ja minkä arvoinen se on mainostajalle. Tämän ansiosta mainostajat voivat saavuttaa tarkemman yleisön ja seurata mainonnan suorituskykyä reaaliajassa, mikä mahdollistaa nopean optimoinnin ja paremman tuoton sijoitukselle.

Tyypillisimmin ohjelmallisen ostamisen kautta hankitaan mainostilaa suurilta ja aktiivisilta media-alustoilta, kuten uutissivustoilta tai muilta journalistisen median verkkosivuilta tai suoratoistopalveluista.

Miten mainosten ohjelmallinen ostaminen käytännössä tapahtuu?

Ohjelmallisen ostamisen käytänteitä voidaan avata syvemmin verraten sitä mainostilan ostamista pitkään hallinneeseen suoraostamiseen.

Suoraostamisessa sinä ostajana otat yhteyttä mainostilan myyjään, kuten esimerkiksi Sanomaan tai Alma Mediaan, ja ostat mainoksellesi mainostilaa tietylle kampanja-ajalle tietyille mainospaikoille.

Ohjelmallisessa ostamisessa suoria kahdenvälisiä keskustelua ei käydä, vaan kaikki mainostilan tarjoajat löytyvät samasta palvelusta ja mainos pystytään ajamaan haluttuihin medioihin kohdentamista hyödyntäen.

Ohjelmallisen ostamisen järjestelmät ovat kehittyneet hyvin yksityiskohtaisiksi kohdennusmahdollisuuksissaan. Mainonnan optimointi ja eri kohderyhmien tavoittaminen ohjelmallisen ostamisen kautta on mahdollista syvemmällä tarkkuustasolla kuin perinteisempiä mainontatapoja käyttäen.

Ohjelmallisen mainostilan ostaminen tapahtuu hyvin suoraviivaisesti siihen suunnatuissa järjestelmissä. Asiantuntevan digimainonnan ammattilaisen avustuksella laadukkaan ohjelmallisen mainonnan ostaminen on helppoa ja vaivatonta. Tavoite on aina sama: tuoda sinun brändisi paremmin näkyville digitaalisessa ympäristössä.

Ohjelmallinen ostaminen nopeuttaa ja optimoi mainostilasta käytävää kauppaa sekä sinulle ostajana että sitä myyvälle medialle. Toteuttamalla osaavasti rakennettua ohjelmallista ostamista, tai toisin sanoen mainontaa, pystyt vähentämään digitaaliseen markkinointiin kuluvaa aikaa ja energiaa saavuttamalla samalla hyviä tuloksia.

Ohjelmallisen ostamisen vaikuttavuudesta löytyy runsaasti lisätietoa esimerkiksi IAB Finlandin toteuttamasta Ohjelmallisen ostamisen nykytila -tutkimuksesta.

Millaisia mainoksia ohjelmallisessa ostamisessa käytetään?

Tyypillisimmät mainonnan muodot ohjelmallisessa ostamisessa ovat bannereita ja videoita. Mainosbannerit nousevat näkyviin valittujen verkkosivujen mainospaikoilla ja videot ohjataan suoratoistopalveluihin. Yleisön silmissä luotettavat alustat, joissa mainos näkyy, lisäävät automaattisesti mainostajankin auktoriteettia ja luotettavuutta.

Ohjelmallisessa ostamisessa on tyypillistä käyttää apuna Oddy Digitalin kaltaista digimainonnan kumppania. Digitoimistoilla on valmiit sopimukset mainostilaa tarjoavien medioiden kanssa ja ottamalla kokemuksemme avuksesi saat rahoillesi parasta mahdollista vastinetta.

Kuuntelemme toiveesi mainonnan tavoitteista, autamme tarvittaessa materiaalien tuotannossa ja hoidamme mainoskampanjan optimoinnin.

Oddy Digitalin palvelut ohjelmallisen ostamisen materiaalien tuottamiseen:

  • Visuaalisesti vaikuttava bannerituotanto
  • Kohdeyleisöä puhutteleva tekstituotanto
  • Kuvat ja videot onnistuneeseen markkinointiin

Kohdeyleisön määrittäminen ohjelmallisessa ostamisessa

Yksi ohjelmallisen ostamisen suurimpia vahvuuksia on erittäin tarkka kohdeyleisöjen määrittäminen. Kohdeyleisöjen rajaamista voi ajatella ikään kuin rappusina, joissa jokaisella askeleella tehdään aina edellistä tarkempi rajaus mainoksen kohdentamiseen.

Ensin määritetään mainoskampanjalle budjetti, kampanja-aika ja paikka, missä mainosta näytetään.

Mainostilan myyjät tarjoavat poikkeuksellisen yksityiskohtaiset rajaukset mainospaikan määrittämiselle. Mainoksen voi saada esimerkiksi näkyviin kaikkiin tietyn konsernin verkkomedioihin tai kohdistetummin vain yhteen: esimerkiksi tietyn maakuntalehden verkkosivuille.

Tarkempien kohdeyleisöjen määrittämisessä ohjelmallisen ostamisen terminologiassa puhutaan usein datakohdentamisesta. Käytännössä datakohdentaminen tarkoittaa sitä, että mainostilaa tarjoavat mediatalot ovat valmiiksi luoneet erilaisia kohdeyleisöjä ostajalle valittavaksi.

Miten kohdeyleisöä rajataan ohjelmallisessa ostamisessa?

Datakohdentamisessa yleisöjä voi valita monien erilaisten rajausten kautta. Yleisimmät ovat demografiset tiedot eli sukupuoli, ikä ja kiinnostuksen kohteet.

Mediatalot keräävät sivustollaan vierailevien ihmisten demografisia tietoja seuraamalla, mitä artikkeleita he lukevat. Näin voidaan pyrkiä päättelemään kiinnostuksenkohteiden lisäksi jopa suoria ostoaikeita, ja suunnata esimerkiksi sähköauton mainos aiheesta jo valmiiksi kiinnostuneille henkilöille.

Ohjelmallisessa ostamisessa kohdentamista voi demografisten tietojen lisäksi rajata muillakin keinoin. Maantieteellisen rajauksen voi tehdä esimerkiksi kaupungin, maakunnan tai jopa postinumeron perusteella. Laitekohtainen rajaus määrittää mainoksen näkyvyyttä mobiiliin, pöytätietokoneelle tai televisioon.

Retargeting-mainonta eli uudelleenmainonta kannattaa myös pitää korvan takana yhtenä ohjelmallisen ostamisen tarjoamana mahdollisuutena. Tässä mainosmuodossa mainontaa kohdennetaan niille henkilöille, jotka ovat jo aikaisemmin vierailleet sivustollasi. Uudelleenmainonta auttaa pitämään sinut ajankohtaisena heille, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta sinua kohtaan.

Tutustu lisäksi kokemuksiimme siitä, millaiset sisällöt toimivat retargeting-mainonnassa.

Ohjelmallisen ostamisen edut

1. Suora pääsy Suomen suurimpien ja luotetuimpien medioiden mainospaikkoihin
2. Mahdollisuus vaikuttaa siihen, missä medioissa mainos näytetään
3. Erinomaiset mahdollisuudet mainosten kohdentamiseen oikeille kohderyhmille
4. Tulosten tarkka mitattavuus
5. Mahdollisuus optimoida kampanjaa sen ollessa käynnissä

Tahdotko tietää lisää ohjelmallisesta ostamisesta? Ota yhteyttä ja sovi maksuton tutustumisaika kanssamme!

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä Oddyn ammattilaisiin.

Laura Nevasalo Oddy

Laura Nevasalo

Commercial & Client Director

Tutustu myös blogeihimme aiheesta

Suunnitelmallisempaa markkinointia vuosikellon avulla

Suunnitelmallisempaa markkinointia vuosikellon avulla

Mikä on markkinoinnin vuosikello? Vuosikello sisältää markkinoinnin painopisteiden lisäksi jokaiselle jaksolle määritetyt tavoitteet sekä konkreettiset toimenpiteet.
Pk-yritysten digitaalisen markkinoinnin trendit vuonna 2024

Pk-yritysten digitaalisen markkinoinnin trendit vuonna 2024

Mitä uusia tuulia pk-sektorille on luvassa digitaalisen markkinoinin saralla vuonna 2024? Lue koosteemme ja varaudu uuteen vuoteen!
Oman datan hyödyntäminen markkinoinnissa

Oman datan hyödyntäminen markkinoinnissa

Tiesitkö, että sinunkin yritykselläsi on käytettävissään runsaasti dataa, jota voit hyödyntää markkinoinnin kehittämisessä ja tehostamisessa? Lue lisää!
Ulkoistettu markkinointipäällikkö rekrytoinnin vaihtoehtona

Ulkoistettu markkinointipäällikkö rekrytoinnin vaihtoehtona

Ulkoistettu markkinointipäällikkö on toimiva vaihtoehto markkinoinnin toteuttamiseen. Lue ulkoistamisen hyödyistä ja kenelle se sopii!
Chatbot on digitaalinen avustaja

Chatbot on markkinoinnin digitaalinen avustaja

Chatbotit ovat digitaalisia avustajia, jotka tarjoavat verkkosivustojen kävijöille välitöntä vuorovaikutusta ja toimivat porttina digitaalisten palvelujen pariin.

Mitä on mainosten ohjelmallinen ostaminen?

Ohjelmallisesta ostamisesta puhutaan paljon, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Kirjoittamamme opas avaa ohjelmallisen ostamisen salat ja auttaa pääsemään alkuun ohjelmallisessa mainonnassa.

Ota ihmeessä yhteyttä!

Kuinka voimme auttaa?

Laita meille viestiä matalalla kynnyksellä. Meillä puhutaan digiasioista kansankielellä.

Tiedätkö jo, mitä etsit? Kerro se meille! Saat meiltä selkeät hinta- ja aikatauluarviot projektillesi.

Varaa maksuton etäkahvitteluhetki, jonka jälkeen tiedät, mitä kannattaa tehdä ja mitä se maksaa.

Yhdessä saamme ihmeitä aikaan.

Ota yhteyttä

Etsitkö huoletonta ja kokonaisvaltaista ratkaisua yrityksesi markkinointiin? Oddyn markkinointipäällikköpalvelu auttaa. Lue lisää!
Tilaa Oddy Digitalin uutiskirje

Tilaa tosi Oddy uutiskirje!

Tilaa noin kerran kuussa ilmestyvä uutiskirjeemme, niin pysyt ajan tasalla digitaalisen markkinoinnin trendeistä.