Geo-kohdentaminen ja ohjelmallinen ostaminen

Maantieteellinen kohdentaminen ohjelmallisen ostamisen keinoin

Tarkasti geo-kohdennettu kampanja on kustannustehokas ja hyvin mitattavissa. Ohjelmallinen ostaminen yhdistettynä geo-kohdentamiseen tarjoaa mahdollisuuksia, joiden avulla mainos saa relevanttia näkyvyyttä.

Geo-kohdentaminen

Geo-kohdentaminen eli maantieteellinen kohdentaminen mahdollistaa paikallisen toimijan erottumisen digikanavissa hyvinkin tarkasti tietyllä geo-sijainnilla oleville asiakkailleen. Vaikka geo-kohdentaminen digitaalisessa markkinoinnissa on mahdollista, silti paikalliset yrittäjät suosivat usein perinteisiä paikallislehtiä. Syynä tähän lienee tietämättömyys digitaalisesta markkinoinnista ja sen mahdollisuuksista, sillä usein tarkasti geo-kohdennettu kampanja on kustannustehokkaampi ja sen toimivuutta voidaan muutenkin mitata paljon paremmin.

Geo-kohdentaminen ja ohjelmallinen ostaminen

Ohjelmallinen ostaminen on tehokas ja toimiva tapa tavoittaa halutut kohderyhmät, rakentaa brändin tunnettuutta ja vaikuttaa mainonnan tuloksellisuuteen. Ohjelmallinen ostaminen erottuu perinteisestä suoraostamisesta niin, että ostaminen tapahtuu reaaliajassa ja mainosnäytöt ostetaan yksitellen ja usein huutokaupassa. Mainostajan näkökulmasta ohjelmallinen ostaminen on erittäin tehokasta ja tarkasti kohdennettavaa mediaostamista, jolloin turhat mainosnäytöt saadaan minimoitua. Ohjelmallisessa mainosverkostossa on ostettavissa lähes kaikki suomalaiset verkkosivut, kuten Iltasanomat, Mtv-uutiset, Keskisuomalainen jne.

Geo-kohdentaminen ohjelmallisessa ostamisessa tarkoittaa sitä, että paikalliselle yritykselle tai toimipisteelle mainontaa voidaan kohdentaa paikkakunnan nimen mukaan. Mainos voi olla banneri tai video, natiivimainos tai äänimainos. Mobiiliapplikaatioissa mainontaa voidaan kohdentaa vieläkin tarkemmin hyödyntäen mobiilin GPS-sijaintitietoa. Maantieteellisen kohdentamisen lisäksi kohdennuskriteereitä voi olla muitakin, kuten ikä, sukupuoli, intressit, ostoaie jne.

Esimerkkicase: Joensuulainen autokorjaamo haluaa kertoa paikallisille autonomistajille palveluistaan. Bannerimainontaa kohdennetaan paikkakunnan nimen mukaan ja lisätään lähistöllä olevia muita paikkakuntia, mille autokorjaamon vaikutusalue yltää. Lisäksi kohdennetaan mainontaa autonomistaja-dataa käyttäen. Potentiaalinen asiakas, autonomistaja Joensuun vaikutusalueelta, voi törmätä mainontaan missä tahansa kotimaisessa mediassa, missä hän liikkuu. Hänet on tunnistettu kohderyhmään kuuluvaksi. Sen sijaan helsinkiläinen, julkisilla liikennevälineillä liikkuva henkilö ei altistu mainonnalle. Ostopäätös ei välttämättä synny heti verkkosivuilla vierailun jälkeen, joten lisäksi henkilöä joka on päätynyt verkkosivulle, lähtee seuraamaan muistuttava eli retargeting-mainonta.

Myös Spotify-mainonta voidaan geo-kohdentaa

Spotify-mainonta ostetaan ohjelmallisen ostamisen keinoin ja näin ollen sitä voidaan kohdentaa maantieteellisesti kaupungin nimen perusteella kuten yllä kuvattu.

Spotify on maailman suurin musiikin suoratoistopalvelu. Spotify tarjoaa käyttäjilleen ilmaisen version, jossa mainoksia soitetaan ajoittain kappaleiden välissä, ja niitä on sijoitettu myös ohjelmiston käyttöliittymään. Spotifyssa mainostettaessa äänimainoksen kanssa yhtä aikaa laitteen, kuten kännykän, näytölle tulee display-mainos, jota klikkaamalla henkilö ohjataan mainostajan määrittämälle sivustolle. Ääni- ja displaymainos yhdistelmää voidaan kohdentaa iän, sukupuolen, musiikkigenren, playlistin maantieteellisesti paikkakunnan nimen mukaan. Mainoksen suosituspituus on alle 30 sekuntia.

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä artikkelin kirjoittaneeseen ammattilaiseen.

Oddy Digital CEO Jenna Leino

Tutustu myös blogeihimme aiheesta

Näin markkinointipäällikkö voi hyödyntää tekoälyä käytännön työssä

Näin markkinointipäällikkö voi hyödyntää tekoälyä käytännön työssä

Tekoäly voi olla erittäin hyödyllinen assistentti markkinointipäällikölle tai muulle markkinoinnin parissa työskentelevälle. Tässä käytännönläheisiä vinkkejä aiheeseen!
Microlearning-sisällöt

Microlearning-sisällöt

Microlearning-sisällöt ovat yhä suositumpia monilla aloilla, kuten yrityskoulutuksessa, markkinoinnissa ja kuluttajasisällöissä. Microlearning vastaa tarpeeseen omaksua tietoa nopeasti ja tehokkaasti.
Sisällöntuotannon trendit 2025

10+1 sisällöntuotannon trendit 2025

Vuosi 2025 tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Lue vuoden keskeisistä sisällöntuotannon trendeistä ja niiden merkityksestä yrityksille.
Digitaalisen markkinoinnin trendit pk-yrityksille 2025

Digitaalisen markkinoinnin trendit pk-yrityksille 2025

Mitä uutta vuosi 2025 tuo pk-sektorille digitaalisen markkinoinnin saralla? Lue koosteemme ja varaudu uuteen vuoteen!
Ulkomainonta blogi

Ulkomainonta tavoittaa ihmiset siellä missä he liikkuvat

Ulkomainonta on tehokas tapa tavoittaa yleisö laajasti eri ympäristöissä. Ulkomainontaa kannattaa hyödyntää osana monikanavaista markkinointikampanjaa.
Graafisen suunnittelun 10 trendiä

Graafisen suunnittelun 10 trendiä

Mitä trendejä graafisessa suunnittelussa on ollut viime vuosina? Lue 10 tämän hetken trendiä, jotka auttavat sinua ja yritystäsi pysymään kilpailukykyisenä.

Ota yhteyttä

Etsitkö huoletonta ja kokonaisvaltaista ratkaisua yrityksesi markkinointiin? Oddyn markkinointipäällikköpalvelu auttaa. Lue lisää!
Tilaa Oddy Digitalin uutiskirje

Tilaa tosi Oddy uutiskirje!

Tilaa noin kerran kuussa ilmestyvä uutiskirjeemme, niin pysyt ajan tasalla digitaalisen markkinoinnin trendeistä.