Avainsanatutkimus

Miksi ja miten se tehdään?

10.9.2019

AVAINSANAT:   

Retargetointi

Avainsanatutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa verkkosivuston markkinoinnissa käytettävät keskeiset avainsanat. Kartoituksen avulla selvitetään ne hakusanat ja hakutermit, joilla kävijä hakee yrityksen tai yhteisön tuotetta tai palvelua.

Avainsanatutkimuksen rooli hakukoneoptimoinnissa

Avainsanatutkimus on hakukoneoptimoinnin kulmakivi. Ilman huolellisesti tehtyä avainsanatutkimusta on vaikeaa onnistua hakukoneoptimoinnissa. Avainsanat määrittävät tavoitteesi hakukoneoptimoinnissa ja ne auttavat myös seuraamaan tuottaako optimointi tulosta.

Avainsanatutkimuksen rooli Google Ads-hakusanamainonnassa

Avainsanatutkimus on tärkeässä roolissa myös Google Ads-hakusanamainonnassa. Mainosten on tarkoitus näkyä juuri niillä avainsanoilla, joilla potentiaaliset asiakkaasi hakevat tuotteitasi ja palveluitasi. Mitä paremmin löydät oikeita avainsanoja Google Adsissä, sitä tuottavampaa mainonta tulee olemaan.

Mitkä ovat hyviä avainsanoja?

Hyvät avainsanat ovat avainsanoja, joilla tehdään tarpeeksi hakuja per kuukausi. Tämä tarkoittaa Suomen mittakaavassa ainakin muutama sata hakua per kuukausi. Hyvät avainsanat ovat myös sanoja ja hakulausekkeita, joita ostovaiheessa olevat henkilöt käyttävät.

Miten avainsanatutkimus tehdään?

  1. Aseta itsesi asiakkaidesi saappaisiin. Mieti, millä sanoilla itse lähtisit etsimään myymiäsi tuotteita ja palveluita.
  2. Tutki, mitä avainsanoja kilpailijasi käyttävät. Tutki kilpailijoidesi verkkosivuja ja kirjaa ylös, mitä avainsanoja he käyttävät sisällössään ja mille avainsanoille he ovat tehneet omia landing pageja. Voit myös tehdä hakuja Googlessa ja katsoa, millä avainsanoilla kilpailijoidesi mainokset näkyvät.
  3. Selvitä, millä avainsanoilla kävijät ovat löytäneet sivustosi tähän mennessä. Google Analytics -palvelusta ja Google Search Consolesta näet osan niistä avainsanoista, joilla kävijät ovat tähän asti päätyneet sivustollesi sekä avainsanat, joilla sivustosi on näkynyt hakutuloksissa.
  4. Käytä työkaluja apunasi. Usein työkaluihin kannattaa syöttää ennemmin kilpailijan sivusto kuin oma sivusto, niin voi löytää helpommin uusia avainsanoja. Listausta työkaluista seuraavassa kappaleessa.
  5. Priorisoi sinulle oleellisimmat avainsanat. Valitse avainsanat, joilla tehdään tarpeeksi hakuja ja joilla ei ole liikaa kilpailua. Mikäli avainsanalla on paljon kilpailua, tulee orgaanisen sijoituksen nostaminen vaatimaan paljon aikaa ja vaivaa. Myös Google Adsin puolella kova kilpailu tarkoittaa korkeampaa klikkihintaa. Tämän priorisoinnin voi helpoiten tehdä Google Keyword Plannerin avulla.

Avainsanatutkimukseen käytetyt työkalut

Nämä ovat tyypillisimpiä avainsanojen ja niiden hakuvolyymien kartoitukseen käytettäviä työvälineitä:

  • verkkosivuston analytiikkaohjelma, kuten Google Analytics
  • Google Ads Keyword Planner
  • Google Search Console
  • Keywordtool.io, Neilpatel.com
  • Google Trends
  • Avainsanoja ja niiden suosiota voidaan kartoittaa myös Google Ads -hakusanamainonnalla

Mikä on avainsanatutkimuksen lopputulos?

Valmis Excel-listaus, johon on tyypillisesti kerätty noin 20-50 tärkeintä avainsanaa tai -termiä, joilla sinun kannattaa optimoida verkkosivustosi. Listauksesta näkee myös, kuinka paljon kilpailua avainsanoilla on ja kuinka monta hakua niillä tehdään keskimäärin kuukaudessa sinun markkinoillasi.

Kuinka avainsanojen sijoitusta hakutuloksissa seurataan?

Avainsanojen kartoittamisen jälkeen on tärkeää seurata kehitystä. Markkinoilta löytyy kymmeniä työkaluja avainsanojen seurantaan. Itse käytämme SemRush.com-työkalua.

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä  blogin kirjoittajaan!

Oddy Digital CEO Jenna Leino

Tutustu myös muihin blogeihimme

Ota ihmeessä yhteyttä!

Kuinka voimme auttaa?

Laita meille viestiä matalalla kynnyksellä. Meillä puhutaan digiasioista kansankielellä ja haluamme auttaa sinua, olipa tarpeesi suuri tai pieni.

Tiedätkö, mitä etsit? Kerro se meille ja otamme sinuun yhteyttä. Saat meiltä selkeät hinta- ja aikatauluarviot projektillesi. Varaa maksuton etäkahvitteluhetki, jonka jälkeen tiedät, mitä kannattaa tehdä ja mitä se maksaa.

Yhdessä saamme ihmeitä aikaan.

Lue mielenkiintoisia blogipostauksiamme
Tutustu palveluihimme
Tutustu asiakkaisiimme