Mitä on natiivimainonta ja kuinka hyödyntää sitä tehokkaimmin?

TUTUSTU, KUINKA HYÖDYNNÄT NATIIVIMAINONTAA TEHOKKAIMMIN!

Mitä on natiivimainonta

Natiivimainonta on tehokas ja tavoittava digimarkkinoinnin osa-alue. Oikein toteutettuna natiivimainonta sitouttaa ja saa lukijan viihtymään sisällön parissa pitkään. Lue Oddy Digitalin asiantuntijan Janne Vidgrenin vinkit natiivimainonnan parhaisiin käytäntöihin!

Mitä natiivimainonta on todellisuudessa?

Natiivimainos on kaikessa yksinkertaisuudessaan kuvan ja tekstiä sisältävä mainosmuoto, joka mukautetaan sitä esittävän sivuston muuhun sisältöön. Tyypillisimmät paikat, missä natiivimainontaa käytetään, ovat erilaisten toimituksellisesti tuotettujen verkkomedioiden sivustot.

Oddy Digitalin digimarkkinoinnin asiantuntijalla Janne Vidgrenillä on laaja kokemus natiivimainonnan toteuttamisesta. Hän näkee natiivimainonnan luontevana osana digimarkkinoinnin kokonaisuutta.

“Olet ehkä nähnyt esimerkiksi iltapäivälehtien verkkosivuilla kaupallinen yhteistyö -otsikolla varustettuja mainoksia. Näissä on kyse natiivimainoksista. Mainos saadaan näyttämään uutismedian sisällöltä ja tarkoituksena onkin saada sitoutettua lukija perehtymään kirjoitettuun aiheeseen ajan kanssa”, Vidgren sanoo.

Yksinkertainen esimerkki siitä, mitä natiivimainonta on ja miten se toimii:

Kaikkialla verkossa näkee paljon bannerimainontaa. Värikkäät bannerit kehottavat esimerkiksi varaamaan kesän lomamatkat nyt. Bannereiden ominaispiirre on, että niihin mahtuu vähän tekstiä ja oletus onkin, että ihminen ei keskity niihin muutamaa sekuntia pidempään. Bannerimainonta sopii tiettyihin tilanteisiin ja se on usein tehokas ja hyvä valinta. Se, mitä natiivimainonta on, on luonteeltaan syvemmälle menevää, ja nämä kaksi mainontatapaa täydentävät toisiaan mainiosti.

Natiivimainoksessa hyödynnetään tilaa ja aikaa. Uutissivustoilla liikkuva ihminen on valmiiksi varautunut kuluttamaan pidempiä sisältöjä. Aiemman esimerkin mukaisessa matkailun aihepiirissä natiivimainoksella voidaan tarjota ihmiselle mahdollisuutta mennä sivustollesi lukemaan artikkeli liikkumisesta julkisilla kulkuneuvoilla matkakohteessa tai vaikkapa huolella koottu lista paikan parhaista nähtävyyksistä matkatunnelmaa nostattamaan.

Näin lukijalle tarjotaan hyödyllistä tietoa, viihtyminen lukukokemuksen ääressä ja samalla lisätään omaa auktoriteettia palveluntarjoajana. Seuraavaksi lukija kenties klikkaa tiensä mainostajan verkkosivulle ja ostaa jonkin matkaan liittyvän palvelun mainostajalta. Natiivimainonta on silloin täyttänyt tehtävänsä.

Mistä tiedän, että natiivimainonta on juuri minulle sopiva digitaalisen markkinoinnin väline?

Etenkin tilanteessa, jossa yritykselläsi on jo valmiita tekstisisältöjä tai esimerkiksi tietylle tuotteelle tai palvelulle rakennettuja verkkosivuja, pystyy natiivimainonnan ottamaan käyttöön hyvinkin kevyesti.

“Valmiista tekstisisällöistä on helppo muokata natiivimainontaan sopivia versioita. Oddy Digitalin kanssa jo valmiina olevat sisällöt saadaan uudestaan hyötykäyttöön. Meillä on talossa sisällöntuotannon ammattilaisia, jotka pystyvät loihtimaan sisältöihin uutta eloa ja hyödyntämään niitä natiivimainonnassa”, Vidgren kertoo.

Toinen hyvä syy harkita natiivimainonnan toteuttamista on ottaa kaikki hyöty irti varta vasten rakennetuista verkkosivuista. Onko verkkosivustollasi esimerkiksi kampanjasivu tai tietylle palvelulle tai tuotteelle omistettu sivu? Tällaisen sivun liikennettä on helppoa kasvattaa natiivimainonnalla.

Jos valmiita tekstejä ei ole, sisällöntuottajat pystyvät laatimaan valmiit tekstit natiivimainontaa varten ja rakentamaan ne juuri tähän tarkoitukseen sopiviksi.

Miten Oddy Digital toteuttaa natiivimainontaa ja paljonko se maksaa?

Oddy Digital tarjoaa natiivimainonnan palveluja lähes avaimet käteen -mallilla. Ammattikirjoittajat voivat huolehtia sisällöntuotannosta ja mainoskampanjan hallinnan toteuttavat digimarkkinoinnin osaajat.

Kampanjan toteutus aloitetaan yhteisellä palaverilla, jossa määritellään natiivimainonnan aihe ja päätetään kampajan budjetti sekä muut yksityiskohdat.

“Aloituspalaverissa on hyvä olla mietittynä, mistä lähtökohdista kampanjaa aletaan rakentamaan. Onko sinulla jo olemassa valmiita tekstisisältöjä, joita voidaan hyödyntää vai luodaanko jotain kokonaan uutta? Tarvitaanko kampanjalle oma dedikoitu verkkosivu vai ohjataanko ihmisiä jo jollekin olemassa olevalle sivulle?”, Vidgren listaa.

Natiivimainontaa voi lähteä kokeilemaan jo muutamalla sadalla eurolla per kampanja. Natiivimainonnassa on hyvä ottaa huomioon, että mitä suurempi budjetti, sitä enemmän yleisöä kampanja tavoittaa. Sisällöntuotannon kustannukset vaihtelevat työn laajuuden mukaan.

Natiivimainos ohjataan mainonnanhallinnan järjestelmän kautta useaan eri mediaan ja tässä vaiheessa asiakkaan ei tarvitse kuin odottaa tuloksia.

Natiivimainonnassa on tyypillistä, että kampanjan budjetti kuluu niin sanotusti klikkausten mukaan. Eli joka kerta, kun natiivimainosta klikataan, budjetista kuluu kampanjan rakennusvaiheessa määritelty summa, joka on yleensä noin yhden euron luokkaa.

“Kampanjan päätyttyä kanssasi käydään läpi loppuraportti, jossa tarkastellaan kampanjasta saatuja tuloksia. Näiden tietojen perusteella on helppoa tehdä optimointia natiivimainontaan ja kerätä jatkossa entistä parempia tuloksia”, Vidgren sanoo.

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä Oddyn asiantuntijaan.

Janne Vidgren

Janne Vidgren

Media Planner

Tutustu myös blogeihimme aiheesta

Natiivimainonta brändimielikuvan kehittäjänä

Natiivimainonta brändimielikuvan kehittäjänä

Natiivimainonnalla voi vakuuttaa ja luoda brändimielikuvaa syvällisellä tasolla ja pitkällä tähtäimellä. Natiivimainonta on kuin mainonnan Troijan hevonen. Lue lisää miksi!
millainen on hyvä natiivimainos

Millainen on hyvä natiivimainos?

Millainen on hyvä natiivimainos, lue blogi ja valjasta vinkit käyttöösi. Muista, että natiivimainonnassa keskiössä on kiinnostava sisältö, mainonnan ei kannata olla liian aktiivisesti myyvää. Lue lisää!
Ohjaava natiivimainonta

Ohjaava natiivimainonta on kannattavampaa kuin perinteinen sisältömainonta

Lue, miksi ohjaava natiivimainonta on kannattavampaa kuin perinteinen sisältömainonta. Perehdy aiheeseen ja onnistu natiivimainonnassasi.

Ota yhteyttä

Etsitkö huoletonta ja kokonaisvaltaista ratkaisua yrityksesi markkinointiin? Oddyn markkinointipäällikköpalvelu auttaa. Lue lisää!
Tilaa Oddy Digitalin uutiskirje

Tilaa tosi Oddy uutiskirje!

Tilaa noin kerran kuussa ilmestyvä uutiskirjeemme, niin pysyt ajan tasalla digitaalisen markkinoinnin trendeistä.